Din martie 2018 proprietarii de domenii “.ro” vor plati anual o taxa RoTLD!

taxa RoTLD

Registrul Roman de domenii a anunt introducerea unei taxe anuale de inregistrare si mentenanta de 6 euro (fara TVA), pentru toti cei care detin domenii de internet.ro. Aceasta se va aplica din luna martie 2018. Consiliul de Administrație al ICI Bucuresti a anuntat in vara ca s-a aprobat aceasta introducere de taxa RoTLD anuala.

Tranzitia se va efectua catre sistemul de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile.ro. Incepand cu data de 1 martie 2018, domeniile.ro se vor inregistra si reinnoi pe o perioada limitata de timp, intre minim 1 an si maxim 10 ani. Serviciul de mentenanta anuala se va putea achita incepand cu data de 1 martie 2018 prin partenerul RoTLD care administrează domeniul, a anuntat Registrului Roman de domenii.ro.

“Taxa RoTLD anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabileste, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala. Data de la care se va percepe aceasta taxa pentru numele de domenii nou inregistrate este data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii ordinului in Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern privind inregistrarea domeniilor “.ro”, publicat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

In prezent, costul pentru un domeniu “.ro” este 51,26 dolari, plus TVA, conform datelor disponibile pe http://www.rotld.ro/.

Iata cum se poate verifica data de expirare a domeniilor.ro.

RoTLD pune la dispozitie o aplicație de simulare a datei de expirare a domeniilor .ro

(Pentru verificarea datei de exiprare, introduceti doar numele domeniului, fara http:// sau www.)

Data de expirare a domeniilor se va calcula tinand cont de principiul conform caruia vechea taxa de inregistrare trebuie sa acopere minim 5 ani de mentenanta, astfel:

  • domeniile inregistrate inainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de gratie pentru plata serviciului de mentenanta, astfel incat primele domenii vor expira incepand cu 01.06.2018.
  • se vor adauga 5 ani la data cea mai recenta dintre data inregistrarii domeniului si data ultimului transfer al dreptului de utiliza re (domain trade). Exemplu: daca domeniul a fost inregistrat in data de 01.01.2015 si intre timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; daca domeniul este inregistrat in 01.01.2015 si transferat in 01.01.2017, atunci domeniul va expira in 01.01.2022.
  • daca data de expirare rezultata este anterioara datei de 01.06.2018 (ex. domeniul inregistrat in 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuita pe o perioada de 6 luni, incepand cu 01.06.2018 pana in 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de inregistrare.

 Consiliul de Administratie al ICI Bucuresti a anuntat in luna iulie noile prevederi legate de taxa RoTLD:

  • Incepand cu 01.03.2018, detinatorii (registrantii) de domenii.ro vor putea sa achite contravaloarea serviciului de mentenanta pentru perioada dorita de minim 1 an si maxim 10 ani.
  • Tariful practicat de registrul de domenii .ro va fi de 6 EUR/an, fara TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditati ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilita la nivelul pietei europene din domeniu, ajustata la veniturile si la puterea de cumparare a romanilor.

“Nu exista taxa de mentenanta anuala in prezent. Plata se face la inregistrare. Daca se va introduce taxa de mentenanta anuala veti fi anuntati din timp”, se precizeaza pe pagina web a Registrului national RoTLD din cadrul Institutului National de Cercetare -Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti, coordonat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin introducerea de taxa RoTLD pe perioada determinata (anuala) RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite.  Va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective.

“Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare cheltuielile cu mentenansa, costurile pentru asigurarea securitatii datelor, investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare, cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogării datelor (Whois), s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala)”, se mai spune in nota de fundamentare.

Potrivit proiectului de act normativ, numele de domenii “.ro” sunt inregistrate pentru o perioada determinata de mimin un an. Aceasta poate fi ulterior prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de doi ani.

Informatiile prezentare sunt extrase din comunicatul celor de la roTLD.

Ramai alaturi de noi pentru a afla ce se mai anunta nou in legatura cu acest subiect! Daca te-am ajutat cu aceast articol nu uita sa dai un share si un like! Poate ii ajuti si pe altii care doresc sa descopere noutati in domeniu si utile pe acest subiect. Nu ezita sa ne contactezi daca ai nelamuriri, iar noi iti raspundem imediat!

 

 

 

Related Blogs

campanii adwords eben advertising
Posted by Beniamin | November 28, 2017
Dezvoltă-ți afacerea prin folosirea campaniilor AdWords
Prin campanii AdWords iti dezvolti afacerea din prima luna. Indiferent ca ai ales ca obiectiv cresterea numarului de vizitatori pe site, a vanzarilor online, a numarului de apeluri telefonice sau...
Posted by Beniamin | November 27, 2017
Search Engine Marketing si optimizarea SEO in promovarea online
Prezența unei afaceri în mediul online și promovarea acesteia a ajuns să fie extrem de importantă, pentru a putea atinge succesul mult dorit. Promovarea online a devenit unul dintre cele...
Optimizare SEO si promovare EBEN
Posted by Beniamin | November 24, 2017
Ce este SEO și cu ce îți poate ajuta afacerea să crească?
În fiecare zi milioane de oameni din lumea întreagă caută online. De la bilete de avion, cafenele sau muzee până la mașini de vânzare si servicii de promovare si optimizare...