d

Noi suntem EBEN 

Conteactează-ne

Din martie 2018 proprietarii de domenii “.ro” vor plati anual o taxa RoTLD!

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare in Informatica Bucuresti a anuntat tranzitia la o noua politica de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile .ro. Taxa RoTLD anuala de inregistrare si mentenanta presupune plata unei taxe de 12 euro/an, plus TVA, respectiv 6 euro/an, plus TVA, pentru toti cei care detin domenii de internet. ro.

Tranzitia se va efectua catre sistemul de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile .ro. Incepand cu data de 1 martie 2018, domeniile .ro se vor inregistra si reinnoi pe o perioada limitata de timp, intre minim 1 an si maxim 10 ani. Serviciul de mentenanta anuala se va putea achita incepand cu data de 1 martie 2018 prin partenerul RoTLD care administrează domeniul, a anuntat Registrului Roman de domenii .ro. Tariful serviciului de mentenanta este stabilit de fiecare Registrar. Toti cei care detin un domeniu .ro vor plati taxa RoTLD aferenta serviciului de mentenanta anuala, care a fost stabilita la 6 euro/an, plus TVA. Detinatorii domeniilor .ro, acreditati ROTDL (Romania Top Level Domain) vor avea posibilitatea de a alege sa achite taxa RoTLD pentru un an sau pentru o perioada de maximum 10 ani. In cazul cumpararii unui domeniu .ro direct de pe site-ul www.rotld.ro, tariful practicat de ICI va fi de 12 euro/an, plus TVA – adica un total de 14.28 euro. Pana acum, cei care doreau sa cumpere un domeniu .ro achitau doar taxa de inregistrare, o singura data.

Tariful serviciului de mentenanta nu poate fi achitat inainte de 1 martie 2018. Achitarea contravalorii serviciului de mentenanta va putea fi efectuata prin intermediul Registrarului (Partenerului RoTLD) la care este afiliat domeniul. Acesta se poate afla prin interogarea bazei WHOIS de pe site-ul www.rotld .ro.

“Taxa RoTLD anuala de inregistrare si reinnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabileste, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala. Data de la care se va percepe aceasta taxa pentru numele de domenii nou inregistrate este data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii ordinului in Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”, se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern privind inregistrarea domeniilor “.ro”, publicat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

In prezent, costul pentru un domeniu .ro este 51,26 dolari, plus TVA, conform datelor disponibile pe http://www.rotld.ro/.

Iata cum se poate verifica data de expirare a domeniilor .ro:

RoTLD pune la dispozitie o aplicatie de simulare a datei de expirare a domeniilor .ro

Data de expirare a domeniilor se va calcula tinand cont de principiul conform caruia vechea taxa de inregistrare trebuie sa acopere minim 5 ani de mentenanta, astfel:

  • domeniile inregistrate inainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de gratie pentru plata serviciului de mentenanta, astfel incat primele domenii vor expira incepand cu 01.06.2018.
  • se vor adauga 5 ani la data cea mai recenta dintre data inregistrarii domeniului si data ultimului transfer al dreptului de utiliza re (domain trade). Exemplu: daca domeniul a fost inregistrat in data de 01.01.2015 si intre timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; daca domeniul este inregistrat in 01.01.2015 si transferat in 01.01.2017, atunci domeniul va expira in 01.01.2022.
  • daca data de expirare rezultata este anterioara datei de 01.06.2018 (ex. domeniul inregistrat in 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuita pe o perioada de 6 luni, incepand cu 01.06.2018 pana in 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de inregistrare.

Stergerea domeniilor .ro se efectueaza in doua moduri:

  • La solicitarea detinatorului dreptului de utilizare, conform procedurii de stergere de pe site-ul RoTLD de la sectiunea „Ștergere Domeniu”.
  • Automat, in urma neachitarii contravalorii serviciului anual de mentenanta in termen de 90 de zile de la data expirarii.

ICI a decis sa introduca tarife pentru serviciile de inregistrare si mentenanta anuala dintr-o serie de motive printre care se numara alinierea la politica europeana, asigurarea fondurilor necesare dimensionarii infrastructurii IT si cresterea securitatii si fiabilitatii, precum si deblocarea numelor de domenii .ro, care au fost inregistrate in ultimii 25 de ani si care in prezent nu mai sunt folosite.

 

Consiliul de Administratie al ICI Bucuresti a anuntat in luna iulie noile prevederi legate de taxa RoTLD:

 

  • Incepand cu 01.03.2018, detinatorii (registrantii) de domenii.ro vor putea sa achite contravaloarea serviciului de mentenanta pentru perioada dorita de minim 1 an si maxim 10 ani.
  • Tariful practicat de registrul de domenii .ro va fi de 6 EUR/an, fara TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditati ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilita la nivelul pietei europene din domeniu, ajustata la veniturile si la puterea de cumparare a romanilor.
  •  Tariful practicat de catre registrarul ICI Bucuresti (vanzare directa pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 EUR/an + TVA.

“Nu exista taxa de mentenanta anuala in prezent. Plata se face la inregistrare. Daca se va introduce taxa de mentenanta anuala veti fi anuntati din timp”, se precizeaza pe pagina web a Registrului national RoTLD din cadrul Institutului National de Cercetare -Dezvoltare in Informatica – ICI Bucuresti, coordonat de Ministerul pentru Societatea Informationala.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin introducerea de taxa RoTLD pe perioada determinata (anuala) RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite.  Va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective.

“Ca urmare a analizei tendintelor si practicilor pe pietele internationale si luand in considerare cheltuielile cu mentenanta, costurile pentru asigurarea securitatii datelor, investitiile necesare pentru echipamente dedicate si teste de penetrare, cheltuielile de intretinere cu baza de date pusa in serviciul public in vederea interogării datelor (Whois), s-a concluzionat ca in acest moment este necesara schimbarea politicii in domeniul inregistrarii numelor de domenii in Romania prin introducerea taxei pe perioada determinata (taxa anuala)”, se mai spune in nota de fundamentare.

Potrivit proiectului de act normativ, numele de domenii “.ro” sunt inregistrate pentru o perioada determinata de mimin un an. Aceasta poate fi ulterior prelungita prin reinnoire. Perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de doi ani. 

„Incepand cu luna ianuarie, RoTLD va pune la dispozitia detinatorilor de nume de domenii .ro un instrument prin care pot obtine gratuit lista cu domeniile .ro atasate unei adrese de e-mail. Va rugam urmariti site-ul www.rotld.ro”.

Informatiile prezentare sunt extrase din comunicatul celor de la roTLD.

Ramai alaturi de noi pentru a afla ce se mai anunta nou in legatura cu acest subiect! Daca te-am ajutat cu aceast articol nu uita sa dai un share si un like! Poate ii ajuti si pe altii care doresc sa descopere noutati in domeniu si utile pe acest subiect. Nu ezita sa ne contactezi daca ai nelamuriri, iar noi iti raspundem imediat!