d

Noi suntem EBEN 

Conteactează-ne

De ce un titlu bun aduce mai mult trafic pe site

Din lipsa de timp, oamenii sunt nevoiti de multe ori sa-si faca anumite impresii despre ceva doar din informatia pe care reusesc sa o asimileze inainte de a lua cunostinta in mod direct cu produsul. In cazul textului, o mare importanta o are titlul, care reprezinta o cale de informare prealabila, un indiciu care preceda lectura si care o pot influenta. Si care poate duce si la un trafic site de calitate.

Un titlu bun poate atrage clientul sa dea click, sa citeasca si sa impartateaca cu ceilalti continutul care se vrea a fi citit. Daca stii ca titlul este cel care poate fi distribuit mai des decat continutul e important sa stii si ce face un titlu sa fie captivant. Desi nu exista o formula magica pentru a crea un titlu viral sau popular, care sa genereze si un trafic site mare, exista diverse lectii care ne invata cum sa imbunatim continutul titlului. Ce trebuie neaparat sa stii despre titlu  este ca el trebuie sa fie clar, sa contina mesajul esential si sa il faca pe cititor sa lectureze pana la final.

Pentru a oferi cel mai bun raspuns cu privire la cum sa faci un titlu bun, s-au facut cercetari si s-au analizat 100 de milioane de titluri de articole.  Acestea sunt categoriile din care fac parte titlurile analizate:

  • Expresii de titlu care conduc cel mai mult angajamentul pe Facebook : te va face sa…, de-aceea este necesar sa…, 10 tinute pentru…, motivul pentru care…, doar X oameni…
  • Cele mai slabe fraze de titluri pe Facebook: efectul produsului X…, cel mai bun pentru tine, poti sa fii…?, nu uita sa…, cea mai usoara cale sa…, afacerea ta poate sa…, controlul asupra…
  • Cele mai eficiente fraze cu care incep titlurile: X motive pentru a…, X lucruri pe care…, acesta este cel mai…, cum sa faci…, acum poti sa…, de ce trebuie sa…
  • Cele mai eficiente fraze cu care inchei titlurile: … in X ani, … din toate timpurile, … chiar acum, … de stiut, … pe internet, … spun studiile, … lumea.
  • Primul cuvant de top dintr-un titlu: acest, atuul, cum, de ce, ce, noul, aceste, dupa, tu.
  • Cele mai de impact cifre care pot fi folosite în titluri: 10, 5, 15, 7, 20, 6, 8.
  • Numarul optim de cuvinte dintr-un text: intre 12 si 18.
  • Cele mai interesante fraze de titlu: aceasta este ceea ce, pentru prima data, lucruri de stiut, te va face sa, X% din, este noul, ce se intampla cand, adevarul despre.

Aceasta cercetare se refera la cele mai comune titluri de pe Facebook si Twitter, care tind sa fie dominate de marii editorii.

Cercetatorii au aflat ca cea mai puternica expresie de trei cuvinte folosita intr-un titlu este „te va face…” Aceasta expresie se afla pe locul doi in topul expresiilor de trei cuvinte. Despre aceste expresii trebuie sa stii ca ele nu incep sau nu incheie un titlu, mai degraba explica legatura dintre continut si impactul potential asupra cititorului. Acest format descrie de ce cititorul ar trebui sa aiba interes fata de continut. De asemenea, promite un continut cu impact direct asupra cititorului, adesea o reactie emotionala. Titlul este clar, elegant si eficient.

Enumeram mai jos cateva titluri tipice:

  • 24 de fotografii care te vor face sa te simti mai bine despre lume
  • Ceea ce aceasta companie aeriana a facut pentru calatorii sai te va face sa te razbuni – asa ca pregateste-te sa afli ce anume.
  • 6 adevaruri dure care te vor face o persoana mai buna
  • „Cine a purtat-o mai bine?” Fotografii care te vor face sa razi copios
  • 13 sfaturi de calatorie care te vor face sa te simti inteligent

In analiza de care am mentionat s-a constatat ca expresiile emotionale au fost in mod constant eficiente pe Facebook, masurate prin numarul de interactiuni.

In ciuda performantelor puternice ale postarilor emotionale, scriitorii de continut trebuie sa foloseasca din ce in ce mai atent limbajul emotional si senzational. In 2017, Facebook a anuntat ca va scoate „titlurile care exagereaza cu detaliile unei povesti si cu un limbaj senzational” si care urmaresc „sa faca povestea sa para o afacere mai mare decat este in realitate”.

Apelarea la expresii care provoaca curiozitate castiga foarte mult pe Facebook. De exemplu:

  • Ce s-a intamplat mai departe
  • Vorbind despre asta
  • Facebook reactioneaza la
  • Sunt ciudate
  • Top x melodii

 Cititorii sunt deseori curiosi despre ceea ce se vorbeste de oameni, despre ce articole de top se afla intr-un clasament sau despre ce spun oamenii de pe Facebook sau Twitter despre un subiect sau un eveniment. Acest tip de continut atrage atentia cititorului asupra simtului curiozitatii si duce si la un trafic site mare.

O recomandare in ceea ce priveste alegerea unui titlu ar fi evitarea de clickbait, pentru ca Facebook urmareste acest tip de titluri si nu le mai accepta.

 Ce inseamna un titlu clickbait?

 Clickbait este un termen ce descrie modalitatea prin care scriitorii de continut online apeleaza la strategii inselatoare prin care sa isi creasca numarul de accesari ale paginilor interne de pe un site, eventual sa faca trimiteri catre site-uri partenere pentru ca vizitatorul sa poata sa citeasca intregul continut. Potrivit unor studii Facebook, multi dintre utilizatori se plang de continuturile cu titluri exagerate, insa foarte multi dau si click pentru a citi respectivele articole. Si astfel apare si un trafic site dorit de autor.

Un titlu poate avea o performanta slaba pe Facebook, dar poate functiona foarte bine cu o alta audienta dintr-o alta retea sociala. Cheia este de a cerceta ceea ce rezoneaza cu publicul dvs. tinta si de a va testa titlul. Ce trebuie stiut este si faptul ca titlurile care functioneaza pe Facebook, asa cum am aratat mai sus, pot sa nu fie potrivite pentru toate sectoarele de afaceri, de exemplu, in ramuri precum invatamantul superior, serviciile de sanatate si serviciile juridice.

Punctul cheie este ca nu exista o formula sau o abordare simpla in ceea ce priveste titlurile populare, trebuie sa cercetati si sa intelegeti titlurile care rezoneaza cu audienta si industria dvs.

Iar la final, retine ca e important sa respecti experienta cititorului. Orice click e deja o realizare. De aceea, nu dezamagi cititorul cu o reclama plictisitoare. Prezinta-i informatia la care s-a asteptat: scurt, clar si la subiect.

E destul sa dezamagesti cititorul o data ca sa nu-i mai recastigi increderea.

Recomandarile specialistilor de la Hubspot despre optimizarea titlurilor pe internet , dar si analizele facute de ei pe subiectul titlurilor atractive, le gasesti aici.

Titluri inspirate sa aveti!